Muzicianul austriac, născut în 1979 la Graz – Raphael Wressnig & The Soul Connection

Muzicianul austriac, născut în 1979 la Graz, în sud-estul țării, este considerat unul dintre cei mai virtuozi organiști din lume la această oră, talentul său fiind răsplătit cu mai multe nominalizări la categoria “best organ player of the year” de către Downbeat Critics Poll.

Fan declarant al celebrei orgi Hammond B-3, Raphael își trage inspirația de la câțiva predecesori faimoși, printre care Joe Zawinul (zeul clapelor în minunatul grup de fusion Weather Report), Jimmy Smith sau Booker T. Jones, cu toții aflați în grupul select al maeștrilor organiști.

Tehnicitatea și versatilitatea sunt principalele sale atuuri, astfel că repertoriul poate varia fără probleme de la jazz la blues și de la funk la soul. Dotat cu un talent compozițional foarte special și ajutat de excelente capacități de aranjor, Raphael Wressnig a reușit să ajungă la cifre cu care foarte puțini muzicieni austrieci se pot lăuda – 20 de albume sub nume propriu și încă aproape 50 pe care are statut de colaborator. Totuși, dincolo de toate astea, se pare că faima i-a fost adusă de prestațiile din concert, acolo unde publicul asistă la un melanj minunat între distracție efervescentă și măiestrie artistică.

Din grupul care va evolua pe scena din Brașov mai fac parte Enrico Crivellaro (chitară), Rogrigo Mantovani (electric bass), Hans-Jürgen Bart (tobe și percuție), Axel Müller (saxofoane), Horst-Michael Schaffer (trompetă) și vocalistul Sabine Stieger. Pentru acest recital, în afară de biletul de intrare trebuie să mai aveți la dumneavoastră un singur lucru – cheful de dans.

Cătălin Toader