DON JUAN – Teatrul de Comedie București

Luni, 3 iunie 2019, ora 19.00 @ Teatrul Sică Alexandrescu Brașov

DON JUAN
adaptare după Molière

Spectacol prezentat de Teatrul de Comedie București
Distribuția:
Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa, Dragoș Huluba
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Foto: Adi Bulboacă
Durata: 1h 20min (fără pauză)
Preț bilet: 75 lei

Premii și nominalizări:

  • Festivalul Național de Comedie de la Galați, ediția a XXIX–a:
    • Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol principal masculin: de Liviu Pintileasa, pentru rolul “Sganarel”, din spectacolul “Don Juan”
    • Premiul Special pentru originalitatea adaptării şi a conceptului regizoral lui Andrei şi Andreei Grosu
  • Premiile UNITER 2018: Liviu Pintileasa a fost nomilizat la Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Sganarel din spectacolul Don Juan

Sinopsis:
Un spectacol prin care marele seducător din Sevilla, DON JUAN, revine pe scena Teatrului de Comedie după aproape 40 de ani de la montarea lui Valeriu Moisescu, de data aceasta într-un strai nou croit pe măsura vremurilor noastre de regizorii Andrei și Andreea Grosu, revizuindu-și tehnicile de cucerire și făcând noi victime în rândul spectatoarelor…

Extrase presă:
“Blamat şi tot de atâtea ori salvat de-a lungul secolelor, Don Juan e un personaj care reuşeşte să îşi păstreze misterul şi atractivitatea până azi. Ateu, ipocrit, mincinos, viclean, suficient, învăluit într-o diafană mantie diabolică, Don Juan este nu numai cuceritorul pedepsit pentru lipsa de măsură, ci şi naivul care crede că a tras pe vecie lozul câştigător. O comedie tristă dacă stăm să ne gândim bine. În orice caz, cea mai întunecată piesă a lui Molière, un text cu un destin – încă – deschis. (…)

Andrei şi Andreea Grosu au mizat pe o idee de spectacol care surprinde şi se dovedeşte viabilă. Trei actori acoperă aproape întreaga distribuţie din varianta originală. Dorind să salveze reputaţia, dar mai ales sufletul lui Don Juan (Dan Rădulescu), Gusman (Liviu Pintileasa) şi Sganarel (Dragoş Huluba) pun la cale un scenariu cu miză izbăvitoare, un soi de terapie. (…)

Este remarcabil cum formula celor doi regizori nu trădează textul, ci dimpotrivă îl esenţializează şi le oferă actorilor prilejul unei veritabile probe de virtuozitate. Nu e mai puţin adevărat faptul că avem în faţa ochilor trei interpreţi cu personalitate puternică şi contur artistic ferm, stăpâni pe mijloace, maturi profesional care controlează deopotrivă semnificaţia gesticii şi mimicii, dar şi eficienţa şi rigoarea comunicării prin cuvânt.

Montarea are suspans, stare, tensiune şi umor. Concepţia este nu numai originală, ci şi solidă, susţinută cu credinţă atât de actori cât şi, în plan scenografic, de Vladimir Turturică.

Poate din cauza tezismului mult prea evident, poate din vina unei precare teatralităţi, Don Juan nu s-a bucurat niciodată de succesul capodoperelor lui Molière, Tartuffe sau Mizantropul. Cert este că varianta de la Teatrul de Comedie recuperează un text dramatic inventând un cadru şi o cheie valoroase. Un seducător experiment teatral, un excelent refresh aplicat unei partituri ce reuşeşte astfel să iasă din prizonieratul formalismului şi al mesajului cu teză.

În ciuda fiorului tragic al morţii care pândeşte asemenea călăului pedepsitor şi care străbate întreaga atmosferă a spectacolului, Don Juan rămâne un tip simpatic, victima a propriilor slăbiciuni. Un bufon caraghios, aflat într-o permanentă defazare. Un Molière proaspăt, dinamic şi incitant. Felicitări Andreea şi Andrei, pentru acest restart!”

Răzvana Niță: Revista Teatrală Radio – Repetabila scenă a viciului